duminică, 22 aprilie 2012

Sunt "eu"sau sunt "toți"?


Sunt "eu", sau sunt "toți"?



Avem idei, explicații, pretexte, opinii, create doar din dorința de unitate, de apartenență. Majoritatea sunt imprumutate, conștient sau inconștient, nebazându-se pe experiența noastră anterioară, dar care ne dau un sentiment de satisfacție, transformându-ne în mintea noastră într-o ființa rațională.

Nimic mai fals. Această rațiune este de fapt o pseudo-ratiune. Niște plagiatori care vor să se integreze în societate, pierzînd din ei în decursul timpului și nedandu-și seama de acest lucru.

Ajungem să nu mai avem propriile idei, păreri, gesturi, propriul mod de viața. Imităm, ne comparăm, ne omogenizăm în detrimentul purei noastre personalități și a potențialului nostru natural, care ajunge să nu se mai distingă.
                                             E mai simplu să copiezi, decât să creezi!

La un nivel mai înalt, noi "incercăm" ca toata lumea să fie la fel, distrugând capacitatea fiecăruia de a fi el insuși; generalizăm. Astfel am creat și scolile "generale".

Dacă au anumite aptitudini nu ne dăm seama la gramadă, în schimb apreciem mediocritatea: când sunt buni la toate materiile. Dacă un copil este stangaci, il forțăm să scrie cu dreapta sau dacă nu, oricum il considerăm "diferiț".

Fiecare din noi e o entitate; ne naștem unici ca apoi societatea să ne manipuleze, să ne schimbe, să taie să adauge, pierzându-ne forma inițială. De noi depinde dacă ne pierdem sau nu.

Sunt sentimente, dorințe, placeri, pasiuni în sufletul nostru, pe care le reprimăm, de frica să nu fim pe placul celor din jur, ori să nu ne integram; dar tocmai acestea ne fac diferiți unii de alții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu